Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καταρράκτη

Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καταρράκτη.


Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καταρράκτη

Νέα μελέτη συνδέει τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.

Τα άτομα που που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, φαίνεται λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη που απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η κατανάλωση κρασιού έδειξε το ισχυρότερο προστατευτικό αποτέλεσμα, υποδηλώνοντας ότι τα αντιοξειδωτικά που είναι άφθονα στο κόκκινο κρασί μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καταρράκτη. Ωστόσο, τα άτομα που έπιναν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά είχαν περίπου 6% υψηλότερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ μέτρια. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε χθες 31 Μαρτίου, ως άρθρο στο In Press in Ophthalmology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Μια ερευνητική ομάδα από το NIHR Moorfields Biomedical Research Center στο Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust και το UCL Institute of Ophthalmology διεξήγαγαν τη μελέτη επειδή προηγούμενες μελέτες σχετικά με τον καταρράκτη και την κατανάλωση αλκοόλ ήταν περιορισμένες στο σχεδιασμό τους και προσέφεραν ανάμεικτα αποτελέσματα, που κυμαίνονται από αυξημένο κίνδυνο από βαριά κατανάλωση αλκοόλ μέχρι στο να μειωθεί ο κίνδυνος με χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε καμία σχέση μεταξύ αλκοόλ και καταρράκτη.

Καταρράκτης είναι μια θόλωση του -φυσιολογικά- διαφανούς φακού του ματιού. Οι περισσότεροι καταρράκτες αναπτύσσονται αργά και δεν επηρεάζουν νωρίς την όραση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο καταρράκτης καθιστά τελικά πιο δύσκολο το να διαβάσετε, να οδηγήσετε αυτοκίνητο ή να δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ένας οφθαλμίατρος αφαιρεί χειρουργικά το θολό φακό και τον αντικαθιστά με τεχνητό φακό. Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι η πιο αποτελεσματική και πιο συνηθισμένη διαδικασία σε όλη την ιατρική με περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς να επιλέγουν να κάνουν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη κάθε χρόνο.

Αυτή η μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της, παρακολούθησε 490.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμφώνησαν να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι συμμετέχοντες, εγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδες μελέτης, απάντησαν σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που αξιολόγησε, μεταξύ άλλων, την ποσότητα και τον τύπο αλκοόλ που κατανάλωναν. Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες που είναι ήδη γνωστοί ότι επηρεάζουν τον καταρράκτη – ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κοινωνική στέρηση, βάρος, κάπνισμα και διαβήτης – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν περίπου 6,5 στάνταρ ποτήρια κρασί την εβδομάδα (που εμπίπτουν στις τρέχουσες οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΗΒ) ήταν λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Οι πότες κρασιού επωφελήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν και εκείνους που έπιναν άλλους τύπους αλκοόλ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 23% στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη στην μία ομάδα μελέτης και μείωση 14% στην άλλη ομάδα μελέτης. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, αλλά μόνο μια ισχυρή σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καταρράκτη.

“Υπήρχαν στοιχεία για τη μείωση της πιθανότητας μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη με προοδευτικά υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ, αλλά μόνο έως και μέτρια επίπεδα σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Anthony P. Judge, MD “Αυτό υποστηρίζει έναν άμεσο ρόλο του αλκοόλ στην ανάπτυξη καταρράκτη, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να το διερευνήσει αυτό. ”

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης τα ακόλουθα:

Επίδραση της συχνότητας πρόσληψης αλκοόλ, ανεξάρτητα από τον τύπο αλκοόλ που καταναλώνεται:

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν 1-3 φορές ή λιγότερο ανά μήνα, εκείνοι που έπιναν 1-2 φορές και 3-4 φορές την εβδομάδα είχαν 7% και 6% χαμηλότερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ εκείνων με ημερήσια ή σχεδόν καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν αλκοόλ 1-2 φορές την εβδομάδα ή 3-4 φορές την εβδομάδα, όσοι έπιναν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά είχαν 6% και 5% υψηλότερο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.

Κίνδυνος ανάλογα με τον τύπο αλκοόλ. Μέτριοι πότες σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που απείχαν:

Κόκκινο κρασί: 14% χαμηλότερος κίνδυνος
Λευκό κρασί / σαμπάνια: 10% χαμηλότερος κίνδυνος
Μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά: 13% και 14% χαμηλότερος κίνδυνος. Ωστόσο, οι καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά καταναλωτές μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών δεν παρουσίασαν μείωση του κινδύνου.

Τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με όσα έχουν ήδη προταθεί σχετικά με τα οφέλη για την υγεία του κόκκινου κρασιού και με προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνιση καταρράκτη. Η φλούδα των σταφυλιών είναι γεμάτη με υγιεινά αντιοξειδωτικά, ρεσβερατρόλη και φλαβονοειδή. Αυτές οι ισχυρές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο κόκκινο κρασί από ό, τι στο λευκό. Και το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν περισσότερο από μπύρα.

“Η ανάπτυξη καταρράκτη μπορεί να οφείλεται σε σταδιακή βλάβη από το οξειδωτικό στρες κατά τη γήρανση”, εξήγησε η Sharon Chua, MD, επικεφαλής συγγραφέας. “Το γεγονός ότι τα ευρήματά μας ήταν ιδιαίτερα εμφανή στους πότες κρασιού μπορεί να υποδηλώνει προστατευτικό ρόλο αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, τα οποία είναι ιδιαίτερα άφθονα στο κόκκινο κρασί.”

Οι Δρ. Judge και Chua σημειώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πολλές σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες του καταρράκτη, καθώς και τις πιθανές θεραπείες, και να ζητήσουν περαιτέρω μελέτες για να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους.

ΠΗΓΗ Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας

σχετικοί σύνδεσμοι
http://www.aao.org

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου